Izbornik

Šta je Android?

Dakle gledate (možda i koristite) ove nove mobilne telefone i sve to deluje veoma moderno i zanimljivom ali nikako Vam nije jesano – pa šta je Android uopšte? Jednostavno pitanje, zar ne? Android je prvi operativni sistem koji je osnovan od strane Google-a i namenjen je mobilnim telefonima, tabletima i netbukovima. Android Inc. vodi  Open Handset Alliance, koja danas broji preko 80 članova – T-mobile, HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, Samsung itd. Jedna od prednosti Androida je u tome što je veoma prilagodljiv, pa se tako može prenositi na razne uređaje, poput čitača elektronskih knjiga, multimedijske plejere itd. To odgovara na pitanje šta je Android, ali je zapravo samo početak jedne ogromne liste pitanja i odgovora na koje ćemo rado odgovoriti!

Šta je Android : sve što ste hteli da znate, a niste smeli da pitate!

stajeandroid

Android nije samo gomila programerskog koda, Android je jedna veoma zanimljiva zajednica!

Istorija Androida – Početak novog projekta otvorenog koda

 Android Inc. osnovali su 2003. godine Andy Rubin, Nick Sears i Christ White. Njihov cilj bilo je razvijanje programa za pametne mobilne uređaje. Dve godine radili su u skoro potpunoj tajnosti (jedino se znalo da prave softver za mobilne telephone). 2005. godine, u avgustu, Google Inc. je kupio Android Inc. i uskoro ušao na tržište pametnih telefona. Uz pomoć Google-ovih programera, biće napravljen operativni sistem baziran na Linuxu, koji je trebao da bude potpuno prilagodljiv zahtevima korisnika. 2007. godine osnovana je Open Handset Alliance. Šta je sad pa to? U pitanju je organizacija čiji je cilj stvaranje javnog standarda za mobilne uređaje. 5. novembra 2007. godine zvanično je otkriven Android OS, a prvi uređaj u koji je ovaj operativni sistem ugrađen bio je T-Mobile G1, model firme HTC.

 Android je zamišljen kao projekat otvorenog koda, pa je od 2008. godine dostupan celi kod pod Apache licencom. Kasnije je postao dostupan i pod licencom otvorenog koda i licencom slobodnog softvera. “Projekat otvorenog koda” znači da proizvođači mobilnih uređaja imaju pravo da do određene mere ovu platformu prilagode svojim potrebama.

Šta pruža Android?

 Krenuli smo od pitanja Šta je Android i prešli preko istorijata, hajde sada da vidimo neke od njegovih mogućnosti!

 Android OS pruža veliki broj opcija korisnicima. SQLite se koristi za skladištenje podataka. Android podržava tehnologije za konektovanje poput GSM/EDGE, CDMA, Bluetooth, Wi-Fi, LTE, NFC… Podržava SMS i MMS i ima podršku za veliki broj jezika. Android ima i napredni Web pretraživač, kao i podršku za Javu i razne multimedijalne formate – H. 264, AAC, 3GP, MP4, MP3, MIDI, WAV, JPEG, PNG, GIF, BIMP itd.

 Takođe ima i podršku za dodatni hardver, poput video kamera i GPS navigacije. Android ima podršku za Multi-touch i za Multitasking, kao i razne karakteristike vezane za komande glasom. Najveći broj Android uređaja ima i podršku za eksternu memoriju – microSD karticu. Android uređaji poseduju i opciju “vidžet” koja omogućava da nam najbitnije aplikacije budu udaljene samo jedan dodir ekrana. Android takođe omogućava korisniku da lako i brzo pročita sva obaveštenja koja je propustio.

Android danas

 Postoji ogroman broj modela mobilnih telefona, tableta i sl. u koje je ugrađen Android OS, kao i još veći broj aplikacija namenjenih za Android OS. Među tim uređajima su: HTC Click, Huawei U8230, Motorola Droid, Dell Mini 3, LG Swift, HTC Google’s Nexus One, HTC Desire, Sony Xperia X10, Samsung Galaxy S series, HTC One X, HTC One XC, HTC One X+, LG Optimus G, Sony Xperia T, Galaxy Note II i mnogi drugi…  Aplikacije se mogu instalirati preko Google Play Store-a.

stajeandroidgalaxys3

Galaxy S3 (crni model) – jedan od najtraženijih Android uređaja na svetu!

 2008. godine osnovan je Android Market, online prodavnica za muziku, filmove, knjige, časopise, Android aplikacije… 2012. godine, spajanjem Android Marketa i Google Music nastaje Google Play Store. Na Google Play Store-u u Septembru je bilo dostupno oko 675,000 aplikacija, a broj se svakim danom povećava! Broj korisnika je takođe ogroman – postoje neke procene da bi, ako nastavi ovim tempom, do kraja 2017. godine Android mogao imati i više od milijardu korisnika!

Razvoj, razvoj i samo razvoj!

 Android OS se konstatno razvija. Imena verzija Androida označavaju se brojevima, a od verzije 1.5 svaka nova verzija Android OS nosi ime po slatkišu (kolačić, krofna, medenjak…). Mnogi se pitaju zbog čega je to tako. Međutim, razlog imenovanja verzija Android OS po slatkišima je nepoznat, ali je moguće da je u pitanju neka interna fora među inženjerima Androida. Najnovija verzija Android OS je Android 4.1. Jelly Bean, koji dolazi sa velikim brojem novih karakteristika.

google-jelly-bean-android

U prvom planu je statua Android Jelly Bean (trenutna verzija) dok se iza vide statue Android Ice Cream Sandwich, Gingerbread i Honeycomb

Android protiv iOS – u čemu je kvaka i zašto uzeti Android?

 Ovim delom pokušavamo da izbegnemo sve legane borbe između Android proizvođača i Apple-a i fokusiramo se samo na ono što je bitno – sam proizvod! Pre svega, bitno je naglasiti da su ukusi uvek bili i da će uvek biti različiti i da postoje validni razlozi da se opredelite za iOS, ali isto tako postoji i dosta protiv argumenata koji idu u korist Android OS i navešćemo neke najbitnije.

 Jedan od najpopularnijih, ali i najboljih OS pored Androida je Apple-ov iOS. Kada upoređujemo Android i iOS možemo primetiti veliki broj sličnosti, ali i dosta razlika. Jedna od najbitnijih razlika je u tome što su iOS uređaji mnogo skuplji od Android uređaja. Naravno, to ne znači da ne postoje skupi Android uređaji, ali među jeftinijima postoji ogroman izbor takođe. Na polju igrica, iOS je u prednosti, zato što pruža veći izbor, a i korisnici iOS su spremniji da plate kada je to potrebno. Na polju ostalih aplikacija su izjednačeni, zato što i Google Play i App Store imaju ogroman broj kako korisnih tako i beskorisnih aplikacija.

android-vs-apple

 Međutim, Android ima veliku prednost na polju mapa, pogotovo u odnosu na mape iOS 6, za koje su i inženjeri Applea priznali da su katastrofa. Android ima Glasovnu pretragu, iOS ima Siri. Android je bolji u pretrazi Google-a, ali Siri može da pokrene aplikacije i da objavljuje na Fejsbuku i Tviteru. Međutim, Siri je dostupna samo za iPhone 4S i iPhone 5, dok je Glasovna pretraga dostupna na svim Android telefonima. Android ima daleko bolje opcije podešavanja. Sa druge strane, interfejs iOS-a je lakši za snalaženje, što nekome ko prvi put drži pametni telefon u ruci mnogo znači. Android ima veliku prednost u raznolikosti hardvera – postoji daleko veći broj telefona sa Android OS nego sa iOS. Android je otvoreni kod, za razliku od iOS-a. Razlike i sličnosti su brojne, ali, uzevši u obzir mnoge faktore i polja u kojima Android prednjači u odnosu na iOS, uvek bismo pre preporučili Android nego iOS uređaj.

 Ali, izbor uvek donose korisnici!

  • Reza

    Objasnio clanak, hvala na ovome >:)