Izbornik

Šta je Android?

Dakle gledate (možda i koristite) ove nove mobilne telefone i sve to deluje veoma moderno i zanimljivom ali nikako Vam nije jesano – pa šta je Android uopšte? Jednostavno pitanje, zar ne? Android je mobilni operativni sistem iza kojeg stoji Google i namenjen je (logično) mobilnim telefonima koji su bolje poznati kao pametni telefoni (smartphones). Pored toga ovaj sistem koriste i tableti kao i netbukovi.

Ali zašto sve te velike firme koriste baš Android na svojim mobilnim uređajima? Vidite, u pitanju je jedan veoma zanimljiv sporazum. Naime, Google-ova divizija Android Inc. vodi organizaciju Open Handset Alliance, koja danas broji preko 80 članova – T-Mobile, Samsung, HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, Sony itd. Jedna od prednosti Androida je u tome što je veoma prilagodljiv, pa se tako može prenositi na razne uređaje, poput čitača elektronskih knjiga, multimedijske plejere itd. Zbog toga što je tako moćan, a tako jednostavan za podešavanja članovi ove organizacije ga veom rado koriste na svojim uređajima.

Okej, sada imate malo bolju ideju o tome šta je Android zapravo, ali je mi smo tek na samom početaku zečije rupe. Već sada smo verovatno pokrenuli lavinu pitanja i sada ćemo pokušati da na ista i odgovorimo.

Šta je Android : sve što ste hteli da znate, a niste smeli da pitate!

stajeandroid

Android nije samo gomila programerskog koda, Android je jedna veoma dinamična zajednica!

Istorija Androida – Početak novog projekta otvorenog koda

 Android Inc. osnovali su 2003. godine Andy Rubin, Nick Sears i Christ White. Njihov cilj bilo je razvijanje programa za pametne mobilne uređaje. Dve godine radili su u skoro potpunoj tajnosti (jedino se znalo da prave softver za mobilne telephone). 2005. godine, u avgustu, Google Inc. je kupio Android Inc. i uskoro ušao na tržište pametnih telefona. Uz pomoć Google-ovih programera, biće napravljen operativni sistem baziran na Linuxu, koji je trebao da bude potpuno prilagodljiv zahtevima korisnika. 2007. godine osnovana je Open Handset Alliance. Šta je sad pa to? U pitanju je organizacija čiji je cilj stvaranje javnog standarda za mobilne uređaje. 5. novembra 2007. godine zvanično je otkriven Android OS, a prvi uređaj u koji je ovaj operativni sistem ugrađen bio je T-Mobile G1, model firme HTC.

Android je zamišljen kao projekat otvorenog koda, pa je od 2008. godine dostupan celi kod pod Apache licencom. Kasnije je postao dostupan i pod licencom otvorenog koda i licencom slobodnog softvera. “Projekat otvorenog koda” znači da proizvođači mobilnih uređaja imaju pravo da do određene mere ovu platformu prilagode svojim potrebama.

Šta pruža Android?

 Krenuli smo od pitanja Šta je Android i prešli preko istorijata, hajde sada da vidimo neke od njegovih mogućnosti!

Android OS pruža veliki broj opcija korisnicima. SQLite se koristi za skladištenje podataka. Android podržava tehnologije za konektovanje poput GSM/EDGE, CDMA, Bluetooth, Wi-Fi, LTE i NFC-a. Naravno, Androis takođe podržava SMS i MMS i ima podršku za veliki broj jezika. Uz sve ovo Android ima i napredni Web pretraživač, kao i podršku za Javu i razne multimedijalne formate – H. 264, AAC, 3GP, MP4, MP3, MIDI, WAV, JPEG, PNG, GIF, BIMP itd.

Takođe ima i podršku za dodatni hardver, poput video kamera i GPS navigacije. Android ima podršku za Multi-touch i za Multitasking, kao i razne karakteristike vezane za komande glasom. Najveći broj Android uređaja ima i podršku za eksternu memoriju – microSD karticu. Android uređaji poseduju i opciju “vidžet” koja omogućava da nam najbitnije aplikacije budu udaljene samo jedan dodir ekrana. Android takođe omogućava korisniku da lako i brzo pročita sva obaveštenja koja je propustio.

Android danas

 Postoji ogroman broj modela mobilnih telefona, tableta i sl. u koje je ugrađen Android OS, kao i još veći broj aplikacija namenjenih za ovaj sistem. Među tim uređajima su: Samsung Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z2, LG G3, LG Nexus 5, Galaxy Note III i mnogi drugi.

Galaxy-S5-specifikacije

Samsung Galaxy S5 je verovatno jedan od najpopularnijih i najprodavanijih modela u 2014. godini

Još 2008. godine osnovan je Android Market, online prodavnica za muziku, filmove, knjige, časopise, Android aplikacije, igrice i još dosta multimedijalnog sadržaja. Međutim, 2012. godine, spajanjem Android Marketa i Google Music nastaje Google Play Store. Na Google Play Store-u u Septembru je bilo dostupno oko 675,000 aplikacija, a broj se svakim danom povećava! Broj korisnika je takođe ogroman – postoje neke procene da bi, ako nastavi ovim tempom, do kraja 2017. godine Android mogao imati i više od milijardu korisnika!

Razvoj, razvoj i samo razvoj!

Android-KitKat

Android 4.4 KitKat je najnovija verzija Android operativnog sistema

 Android OS se konstatno razvija. Imena verzija Androida označavaju se brojevima, a od verzije 1.5 svaka nova verzija Android OS nosi ime po slatkišu (kolačić, krofna, medenjak itd). Mnogi se pitaju zbog čega je to tako. Međutim, razlog imenovanja verzija Android OS po slatkišima je nepoznat, ali je moguće da je u pitanju neka interna fora među inženjerima Androida. Najnovija verzija Android OS je Android 4.4  Kit Kat, koji dolazi sa velikim brojem novih opcija i optimizacijom za slabije uređaje koji imaju malo RAM memorije.

Priredio datuma .

  • Reza

    Objasnio clanak, hvala na ovome >:)

Pomozite Android-Telefoni.com!
Samo uz Vašu podršku možemo da nastavimo sa radom!